Spelet Lotto är känt sedan 1500-talet och spelades då i Italien. Det var ett hasardspel där man köpte kort med 3×5 numrerade rutor. Den som anordnade spelet drog nummer ur en påse eller en roterande tombola. Den spelare som först kunde fylla en rad med fem rutor, en så kallad kvint, vann. Ordet lotto härstammar från ett medeltida nederländskt ord loterie, som i sin tur går tillbaka till ett gammalt germanskt ord för arv eller andel.

Fem i rad handlade det också om i det ursprungliga Keno vilket kommer av franskans quine.

Bingo var en utveckling av det ursprungliga Lotto. Det började spelas 1929 i USA och i Sverige kom spelet 1961. Det var den lilla föreningen Gunnarstorps IF i Skåne som var först i landet. Man hade lyckats komma över ett exemplar av spelet i Danmark. Spelet blev snabbt en succé och spred sig över landet. Sin högsta topp hade nog spelet på 1970-talet då man tror att över en halv miljon svenskar spelade spelet regelbundet.

En ny topp kom när spelet Bingo-lotto började i TV. Det var 16 januari 1989 som Leif ”Loket” Olsson började leda programmet i Kållevisionen, lokalt i Göteborg.

Men ordet bingo då, var kommer det ifrån? Ja det härstammar från England. Där var spelen ofta förknippat med pubar. En av de populära dryckerna var en blandning av brandy och en ölsort som kallade stingo. Dryckblandningen blev känd under namnet bingo.

På senare tid har en ny variant av bingo blivit populär, åtminstone på landsbygden. Det är s k ko-bingo där man ritar upp en stor spelbricka i en hage och låter en ko gå runt i den. Sedan väntar man att kon ska lägga sin komocka på något av numren…

Staffan Hammerman