Ett av våra mest populära ämnen i media i dag är väl bantning. Överallt ser vi människor som berättar om sin kamp mot kilona och det riktigt dräller av olika bantningstips på tidningssidorna. Hur man ska bekämpa övervikt, eller fettsot som det kallades förr, har blivit en guldgruva att sälja lösnummer på.

Och faktum är att även den första bantningskuren var en riktig storsäljare. Här är historien om den och om varför det heter just ”bantning”.

William Banting (1797-1878) var en engelsk begravnings-entreprenör som 1862 tröttnade på sin övervikt. Han var bara 165 centimeter lång men vägde hela 92 kilo. Han kunde inte böja sig ner för att knyta skorna, han fick treva sig baklänges nedför trappor och pustade och svettades enormt enligt egen utsago.

Banting gick till sin läkare William Hardy och fick av honom förhållningsorder och dietförslag. På ett år gick Banting ner 21 kilo. Allt var så lyckat så Banting bestämde sig för att berätta sin historia och om sin ”banting method” i bokform. Resultatet blev en liten skrift, ”Letter on Corpulence Adressed to the Public”, som kom ut 1863.

Boken kom ut på svenska 1866, men redan 1864 hade själva bantningskuren publicerats i Post och Inrikes Tidningar.

Hur såg kuren ut då. Ja, man skulle undvika bröd, fett, mjölk, socker, öl och potatis. Istället skulle man intaga

till frukost:
120-150 g kött (ej fläskkött)
stekt fisk
en kopp te (utan socker eller grädde)
30 g skorpor eller rostat bröd

till lunch:
150-180 g fisk eller kött
olika grönsaker (men ej potatis, rovor, morötter)
fruktkompott (utan för mycket socker)
30 g rostat bröd
2-3 glas rödvin (bordeaux eller bourgogne)
sherry eller madeira till efterrätten

till mellanmål:
frukt
ett par skorpor
te (utan socker eller grädde)

till middag:
90-120 g kött eller fisk
några glas rödvin

som sängfösare:
en grogg på gin, whiskey eller brandy (gjord utan socker).

Visserligen kan man se alla möjliga varianter på bantningskurer numera, så Bantings matförslag kanske skulle hålla även idag, men frågan är vad dagens dietister säger om hans dryckesförslag?!

Staffan Hammerman